gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Arhiva saopštenja Arhiva saopštenja iz 2017. godine
utorak, 21. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Reagovanje Ministarstva spoljnih poslova Srbije na izjavu ukrajinskog ambasadora
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo ministarstvaPovodom današnje izjave ambasadora Ukrajine u Republici Srbiji Oleksandra Aleksandroviča, date za sajt B92 i TV O2, u kojoj je, pored ostalog, izneo tvrdnju da je odnose Srbije i Ukrajine narušilo glasanje Srbije „protiv Ukrajine", odnosno rezolucije o ljudskim pravima na Krimu, kao i da tim povodom 14 meseci čeka na audijenciju kod šefa srpske diplomatije, Ministarstvo spoljnih poslova želi da ukaže na sledeće činjenice.

Prilikom glasanja o članstvu tzv. Republike Kosovo u Unesku 2015. godine, delegacija Ukrajine se nalazila van sale, što je bilo direktno suprotno vitalnim interesima Republike Srbije. Takođe, Ukrajina podržava predloge zapadnih zemalja vezane za izmene mandata misije UNMIK na Kosovu i Metohiji, kao i dinamike sednica SB-a UN-a posvećenih radu UNMIK-a, čemu se Srbija oštro protivi.

Republika Srbija, i ministar Dačić lično, tokom predsedavanja OEBS-u pokazali su svoju posvećenost mirnom rešenju krize u Ukrajini, o čemu je i ministar Klimkin pohvalno govorio.

Ambasador Ukrajine u kontinuitetu, od samo početka svog mandata u Republici Srbiji daje nediplomatske i neprihvatljive ocene o spoljnoj politici Srbije i njenim zvaničnicima. Kao poslednje primere navodimo intervju Slobodnoj Evropi od 28. oktobra 2016. godine („Srbija ne može na više stolica") i „Blicu" od 16. novembra 2016. godine („Putin će vas prodati"), kao i nedavni intervju o tome da Rusija zloupotrebljava Srbiju da bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu.

Jedna od uobičajenih mera u diplomatskoj praksi, u slučajevima kada strani predstavnici izlaze iz okvira Bečke konvencije, jeste snižavanje nivoa kontakata na radni nivo. Shodno tome, ambasador Ukrajine je tokom ove godine više puta primljen u Ministarstvo spoljnih poslova na nivou pomoćnika ministra i zamenika pomoćnika ministra.

Opšteprihvaćeni diplomatski pricip je i pravilo reciprociteta. S obzirom na to da ambasador Republike Srbije u Ukrajini Rade Bulatović nije nikada bio primljen kod šefa ukrajinske diplomatije Klimkina, kao i da se Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine na prijeme koje priređuje Ambasada Republike Srbije odaziva na nivou šefa protokola, Republika Srbija nema nikakvu obavezu niti povod da postupa drugačije.

Ministarstvo spoljnih poslova sa žaljenjem konstatuje izjavu ambasadora Aleksandroviča da je stav njegovog ministarstva „skoro isti" kao njegov, ali uprkos tome ostaje privrženo prevazilaženju nesuglasica i unapređenju bilateralnih odnosa.