gototopgototop
Министарство спољних послова Архива саопштења Архива саопштења из 2014. године
понедељак, 29. децембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Редовна конференција за штампу министра Дачића
+ larger fontnormal font- Smaller font
KZS DacicПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одржао је данас у Министарству спољних послова последњу конференцију за штампу у 2014. години, на којој је сумирао активности у децембру месецу и осврнуо се на резултате Министарства спољних послова од почетка свог мандата.

Министарство спољних послова је у претходном периоду у пуној мери било ангажовано на остваривању спољнополитичких циљева Републике Србије - убрзаној интеграцији у ЕУ, унапређењу сарадње са државама региона, најутицајнијим државама и другим партнерима у међународној заједници, као и очувању територијалног интегритета и суверенитета земље.

Министар Дачић нагласио је да се током протекле године сусрео са више од 50 министара иностраних послова, како у оквиру билатералних посета, тако и на маргинама међународних скупова, а од формирања нове Владе имао је задовољство да у Београду угости колеге и друге високе званичнике из више од 30 држава.

Шеф српске дипломатије истакао је да је Министарство спољних послова било активно укључено у припрему трећег Самита премијера држава чланица Механизма сарадње Кина – ЦИЕЗ у Београду, чији су резултати потврдили политички значај Србије у региону и допринели јачању њене међународне позиције.

Министар Дачић подвукао је значај посете кинеског премијера Ли Кећианга, а том приликом разговарао је и са кинеским колегом Ванг Јием, који га је позвао да наредне године посети Кину.

Говорећи о предстојећем председавању Србије ОЕБС-у, шеф српске дипломатије подсетио је да је 15. јула у Сталном савету ОЕБС у Бечу представио приоритете српског председавања овој организацији током 2015. године, а да је на Министарском савету ОЕБС почетком децембра у Базелу, такође имао интензивне дипломатске активности у том контексту. Министар Дачић је у својству будућег председавајућег тој организацији од 18. до 23. децембра посетио и Француску, Русију и Украјину.

Када је реч о билатералним посетама током децембра, министар је истакао посету Летонији, која је посебно значајна због чињенице да та земља преузима председавање ЕУ у првој половини 2015. године.

Осврнувши се на ток преговарачког процеса Србије са ЕУ, Дачић је подсетио да је на Европском савету, одржаном 19. децембра у Бриселу, у Закључцима о проширењу поздрављен почетак преговора, као и наставак процеса скрининга.

Дачић је рекао да је Влада Србије, на предлог Министарства спољних послова, усвојила IPAP (Индивидуални акциони план партнерства РС – НАТО), а да се, након усвајања тог документа у Северноатлантском савету НАТО, очекује подизање политичког дијалога на виши ниво. Такође, министар је истакао да је на састанку који је одржан у седишту НАТО у Бриселу 16. децембра, Србија од Македоније преузела председавање Управљачком групом за безбедносну сарадњу ЈИЕ (SEEGROUP) у 2015.години.

Министарство спољних послова ангажовало се и ове године на пружању конзуларне заштите својим грађанима, чинећи све да им помогне, посебно у земљама у којима је дошло до погоршања безбедносне ситуације попут Ирака, Либије и Украјине.

Када су у питању планиране активности за почетак наредне године, министар Дачић најавио је да ће оне бити у у знаку почетка нашег председавања ОЕБС-у. Шеф српске дипломатије ће 15. јануара председавати Сталним саветом ОЕБС-а у Бечу, што ће означити и званични почетак председавања Србије. Такође, министар је најавио и могућност да се у јануару одржи и трилатерала са Италијом и Албанијом на нивоу министара спољних послова.