gototopgototop
Министарство спољних послова Архива саопштења Архива саопштења из 2014. године
среда, 17. децембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Кинески МИП Ванг захвалио колеги Дачићу на ангажману око иницирања пројекта пруге Београд – Будимпешта
+ larger fontnormal font- Smaller font
mip kineПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са министром иностраних послова Народне Републике Кине Ванг Јием.

Изражавајући задовољство што је Србија домаћин самита премијера, министар Дачић истакао је да то јасно показује значај стратешког партнерства НР Кине и Републике Србије и доприноси његовом даљем јачању, као и да организацијом овог значајног скупа Србија потврђује да је све значајнији чинилац у региону.

Шеф српске дипломатије нагласио је да Србија придаје велики значај механизму сарадње Кина – ЦИЕЗ, посебно на економском плану, и да је наша земља заинтересована за даље продубљивање овог вида сарадње и повећање кинеских улагања у Србију.

Похваливши Србију за успешну организацију самита, министар Ванг изразио је задовољство због потписивања важних споразума у оквиру механизма сарадње Кина – ЦИЕЗ. Он је истакао да Кина придаје посебан значај јачању сарадње са Србијом у свим областима.

Обострано је изражено задовољство због реализације пројекта мостa Земун – Борча и нових договора у вези са пројектом модернизације пруге Београд – Будимпешта, као и пројектом Костолац Б - друга фаза. Том приликом, министар Ванг захвалио је министру Дачићу на личном ангажману око иницирања пројекта пруге Београд – Будимпешта, имајући у виду да је тај пројекат договорен на прошлом самиту премијера у Букурешту.

Министар Дачић обавестио је кинеског колегу о предстојећем председавању Србије ОЕБС-у, на чему му је министар Ванг честитао и изразио уверење да ће Србија играти важну улогу у тој организацији.

Кинески министар позвао је шефа српске дипломатије да посети Кину, што је он и прихватио.

Током разговора министри су се сложили да односе Србије и Кине краси традиционално пријатељство, дубоко међусобно разумевање и поверење, као и узајамна подршка у најважнијим питањима од националног интереса. 

Том приликом министри су потписали Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Републике Србије и Владе НР Кине, а министар Дачић и кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг потписали су Споразум о међусобном оснивању културних центара између Републике Србије и НР Кине.