gototopgototop
Министарство спољних послова Актуелно
субота, 07. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ОЕБС-у награда "Евалд фор Клајст" за допринос миру, стабилности и безбедности у Европи
+ larger fontnormal font- Smaller font
nagradaКључна улога ОЕБС као градитеља мостова и миротворца данас је призната, поручили су министри чланови Тројке ОЕБС и генерални секретар ОЕБС-а примајући "Евалд фор Клајст" награду на маргинама Минхенске безбедносне конференције. По први пут у историји ове награде, она је додељена организацији, а не појединцу. 

Награда "Евалд фор Клајст", које се додељује за изузетан допринос миру и решавању конфликата, ове године је додељена ОЕБС-у "за допринос миру, стабилности и безбедности у Европи, а нарочито за напоре Специјалне посматрачке мисије у Украјини, као и за дипломатске покушаје да се криза оконча ".

Тројку ОЕБС чине министри спољних послова садашњег, претходног и будућег председавајућег, као и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер.

"Ова награда је потврда да су свеобухватан концепт безбедности ОЕБС-а и његова улога форума за инклузивни дијалог и заједничке акције важнији него икада данас, када треба да пронађемо начине разрешења растућих подела Исток - Запад", рекао је Ивица Дачић, председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Србије, примајући награду на гала вечери коју је приредио председник владе баварске Хорст Зехофер у Минхенској резиденцији у суботу у оквиру Минхенске безбедносне конференције. "Морамо да интензивирамо напоре да превазиђемо растуће поделе и да наставимо да радимо на 'миру кроз дијалог' - за то, најбоља платформа је ОЕБС", истакао је Дачић.

Швајцарски министар спољних послова Дидије Буркхалтер, који је председавао Организацијом прошле године, рекао је да награда истиче растуће признање улози и потенцијалу ОЕБС.
"Треба нам јак ОЕБС као чврст ослонац кооперативној безбедности у Европи", рекао је. "Имамо заједничку одговорност да не дозволимо да Европа постане поново подељена. Морамо истрајати у напорима да пронађемо заједничка решења за превазилажење украјинске кризе и шире кризе европске безбедности".

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер, који ће преузети председавање ОЕБС-у идуће године, рекао је: "Криза у Украјини истакла је еминентну улогу коју ОЕБС може да има за мир и безбедност у Европи. У времену сукоба, ми ћемо заједнички настојати да подстакнемо дијалог и да побољшамо и ојачамо мандат ОЕБС-а за мир и безбедност у Европи".

Генерални секретар ОЕБС Занијер је рекао да је награда добродошло признање раду Организације и њеним људима."Ова награда је признање ОЕБС-овом јединственом концепту свеобухватне безбедности. Свих 57 држава учесница ОЕБС-а морају да наставе да раде заједно на јачању ОЕБС-а као ослонца кооперативној безбедности у Европи и да раде на решавању наших различитости кроз дијалог," рекао је.