gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Naslovna
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
OEBS 2015 – predsedavanje Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs serbia_cover

Srbija je 1.januara 2015. godine preuzela predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) od Švajcarske. Prva sednica Stalnog saveta, kojom je predsedavao stalni predstavnik Srbije pri OEBS-u, održana je u Beču 15. januara.

Ministarski savet OEBS je svojom odlukom od 10. februara 2012. godine utvrdio da Srbija predsedava OEBS u 2015. godini, u sklopu zajedničke kandidature sa Švajcarskom, koja će predsedavati 2014. godine. Ovaj novi model konsekutivnog i koordiniranog predsedavanja u dvogodišnjem periodu prvi put je omogućio uspostavljanje kontinuiteta rukovođenja i dugoročnije planiranje rada OEBS. Švajcarska i Srbija formulisale su i 2. jula 2013. godine predstavile Stalnom savetu OEBS u Beču svoj Zajednički radni plan.
          
nagrade jedna_photoJPG                                 
        Dodela nagrada "Evald fon Klajst"                                                        Dodela nagrada "Car Oto Veliki"

Predsedavanje OEBS-u je značajan uspeh, ali i veliki izazov i odgovornost za Srbiju na polju multilateralne diplomatije, kao i priliku za njenu međunarodnu afirmaciju. Predsedavanjnje, takođe, predstavlja i priliku za promovisanje regiona Zapadnog Balkana.

Vlada Republike Srbije je 30. aprila 2013. godine usvojila Zaključak kojim je utvrdila da je predsedavanje OEBS njen spoljnopolitički prioritet i donela odluku o obrazovanju Radne grupe za usklađivanje aktivnosti predsedavanja Republike Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju. Predsedavanje koordinira ova međuresorna Radna grupa, dok u okviru MSP aktivnosti koordinira Odeljenje za OEBS, na čijem čelu se nalazi ambasador Dejan Šahović.


map cio_1


                               Zemlje koje je PPV i MSP Dačić posetio u funkciji predsedavajućeg OEBS-u

Kako je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić istakao 1. januara u svojoj video-poruci povodom preuzimanja funkcije predsedavajućeg OEBS-u, Srbija je svesna da preuzima predsedavanje organizacijom u veoma osetljivom trenutku.

“Kriza u i oko Ukrajine će i sledeće godine preokupirati rad OEBS i pred nama će biti niz složenih zadataka. Ova je kriza pokazala da je OEBS jedina međunarodna organizacija koja je uspela da brzo reaguje i uspostavi na terenu mehanizme koji treba da doprinesu rešavanju krize. Stoga ćemo ovom izazovu koji se postavlja pred nas kao predsedavajućeg pristupiti kao prilici da dalje iskoristimo, na konstruktivan način, značenje i jedinstvene kapacitete organizacije, pri čemu ćemo biti objektivani nepristrasan posrednik," rekao je Dačić u poruci koju možete videti ovde.Tokom predsedavanja, Srbija će težiti ostvarivanju otvorenog i iskrenog dijaloga o problemima i izazovima sa kojima se OEBS suočava u cilju postizanja saglasnosti o zajedničkom okviru koji bi usmeravao Organizaciju u budućnosti. Ovaj zadatak će, međutim, biti vrlo zahtevan imajući u vidu aktuelne okolnosti.

Podatke o predsedavanju OEBS-u možete naći na sledećim linkovima:

Vesti o predsedavajućem OEBS

Veb sajt Stalne misije Republike Srbije pri OEBS

  

Proces Samoocenjivanja Stepena Ispunjenosti Preporuka OEBS u Srbiji